wesela-zasady

 

Wybór „Weselnego Menu” – Ogólne zasady

Spójrzmy prawdzie w oczy – to właśnie jakość oferowanych usług oraz przede wszystkim „Weselne Menu” będą, obok muzyki i ogólnej atmosfery, jednymi z najczęściej komentowanych oraz docenianych elementów Waszego wesela. To duże wyzwanie zwłaszcza, gdy planujecie przyjęcie na kilkadziesiąt osób. Im więcej gości, tym trudniej wszystkich zadowolić. Choćbyście się dwoili i troili, to nie ma możliwości, aby sprostać kulinarnym oczekiwaniom każdego z osobna. Jest za to kilka sposobów, aby Wasze weselne menu pozostawiło bardzo dobre wrażenie ogólne – do czego na pewno możemy się przyczynić. W zapomnienie odeszły czasy, gdy weselne menu oceniano pod względem tego, jak dużo potraw było na stole. Dziś, gdy sklepowe półki nie świecą pustkami, goście nie wykorzystują przyjęcia jako okazji do najedzenia się na zapas. Teraz o tym, czy menu weselne będzie uznane za udane, decyduje jakość podanych potraw. Oczywiście ilość nie straciła zupełnie na znaczeniu. Nie możemy na to pozwolić, aby goście czuli niedosyt, ale też nie ma potrzeby, aby stoły uginały się pod naporem jedzenia, którego nikt nie będzie w stanie zjeść i większość najzwyczajniej w świecie się zmarnuje. Na standardowym weselu trwającym około 12 godzin podajemy zazwyczaj od 4 do 7 dań ciepłych, do tego przystawki, zakąski, ciasta i owoce. Bardzo ważną rolę w weselnym menu odgrywa jego różnorodność. Niech na stołach gości nie jeden, a różne, kilka rodzajów wędlin, ryb. Pamiętajmy także o wegetarianach oraz o dzieciach. Jeśli będą na Waszym weselu, powinniśmy się zatroszczyć o to, aby i dla nich w menu nie zabrakło smacznych i zdrowych potraw.

Bardzo istotne jest, aby serwowane dania spełniały normy najwyższej jakości. Dlatego też w dużej mierze oferujemy własne lub tylko produkty od znanych nam najlepszych i sprawdzonych dostawców. Mięsa i wędliny wędzimy we własnej wędzarni, serwujemy ryby z własnych łowisk. Ciasta oraz chleb wypiekamy w większości sami. Nasi profesjonalni Kucharze posiadają wieloletnie doświadczenie i wspólnie z nami stale ulepszają swój warsztat pracy. Bardzo ważną rolę w weselnym menu odgrywa alkohol. Pamiętajcie, że i tu upodobania gości są różne. Na weselnym stole nie może więc stać jedynie wódka i wytrawne białe wino. Do tego alkohol z menu weselnego powinien pasować do podawanych potraw:

– białe wino na ogół łączone jest z mięsem drobiowym, rybami oraz ze znakomitym serem,

– czerwone wino z dziczyzną i mięsem,

– likiery podajemy do deserów,

– szampanem wznosimy toast.

Para Młodych oraz wszyscy zaproszeni Goście witani są przez nas nie odpłatnie drobnym lecz wykwintnym poczęstunkiem oraz aperitivem lub winem musującym. Każda para, na stole, przy miejscu w którym siedzi, będzie miała przygotowany mały jadłospis, wydrukowany na papierze czerpanym i przewiązany delikatną wstążką. Tak, aby każdy gość wiedział, o której godzinie będę podane kolejne posiłki.

Niezwykle ważną rzeczą jest odpowiednie, czasowe rozplanowanie podawanych potraw, zwłaszcza ciepłych posiłków. Nie dopuszczamy do takiej sytuacji, kiedy trzy potrawy zostaną podane w zbyt krótkim, na przykład godzinnym odstępie czasu, natomiast na kolejne, czwarte danie trzeba będzie czekać kilka godzin, w którym to czasie goście zdążą zgłodnieć. Ciepłe posiłki podajemy zazwyczaj co dwie, trzy godziny. Wszystkie dania serwujemy sprawnie i w estetyczny sposób na odpowiednio dużych, porcelanowych talerzach.

Czymś, co może wydawać się dziwne jest zasada, którą stosujemy i która mówi, że potrawy na samym początku powinny być podawane…. członkom Zespołu Muzycznego. To ważne, gdyż pozwala uniknąć sytuacji, w której wszyscy goście po zjedzeniu niecierpliwią się, czekając na muzykę i kapelę, która jako ostatnia otrzymała swoje danie i teraz zjada je w pośpiechu. Do tego to właśnie wspólnie z Wodzirejem konsultujemy, kiedy powinna zostać podana kolejna potrawa -tak, aby zespół nie zaczął grać w momencie, kiedy dania zostają wynoszone na salę i w odpowiednim czasie ogłosił przerwę. Przez cały okres przygotowań przedweselnych służymy Państwu poradą, pomysłem oraz każdym wsparciem mającym na celu jak najlepsze uczczenie tej wspaniałej chwili. Na życzenie możemy zaoferować i przygotować również tzw. „Wesele Tematyczne” przeprowadzone np. w stylizacji średniowieczno-rycerskiej, przy udziale koni, zaprzęgów, rycerzy oraz z wykorzystaniem pięknych strojów historycznych, zbroi i innych eksponatów z tamtej epoki. W tym przypadku możliwe jest również takie dobranie odpowiednich składników Menu (oraz ich serwowanie), aby kojarzyły się z tą ciekawą epoką.

Drużyna „Dworu Zawiszy”